Vart tar alla gamla data vägen?

I offentlig sektor finns i många fall krav på att handlingar ska bevaras. Det innebär att de inte får gallras (kastas) utan ska bevaras för eftervärlden, forskning mm. Detta beskrivs i både lagar och förordningar. Få vet att de bryter mot dessa, varje dag.
Problemet uppstår när allt mer av ”handlingarna” tas emot, skapas och lagra digitalt i dator. Trenden är att hela kedjan från medborgare till arkiv ska vara digital.

En speciellt utmaning är att datorprogram kommer används och i vissa fall försvinner. Vem minns Word Perfect idag ? Det var det vanligaste ord-/text-programmet innan MS Word slog igenom ordentligt. Idag kan det vara svårt att läsa Word Perfect filer. Risken är att informationen i dessa filen går förlorad.

Hur ska man lagra utan att bryta mot lagen och framför allt tillse att information kan återsökas både nu och i framtiden?
Svaret är e-arkiv eller system för informationsförsörjning. I dessa lagras informationen i standardiserat format och med standardiserade meta-data, så att återsökning kan ske både nu och i framtiden.

Bloggat av Bertil Thunberg
http://www.evernet.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s