Kameraförsäljningen viker – ersätts med mobiltelefoner

Enligt en artikel i DN (2013-06-08) syns nu tydligt hur kameraförsäljningen för första gången minskar i Sverige. Folk fotograferar med sina mobiltelefoner i stället. ”Vi ser att det framför allt är kompakt­kamerorna som tar stryk”, säger Klas Elm, vd för Elektronikbranschen.

Prognosen visar en försäljningsvolym på cirka 445 000 kameror 2013. Förra året såldes 575 000 kameror och 2010 880 000 kameror. En stadig minskning således!

Det är framför allt de billigaste kompaktkamerorna som drabbas.

– De kompakta spegellösa systemkamerorna är den enda kategorin som ökar för närvarande. De tar marknad både från de avancerade kompaktkamerorna och från systemkamerorna, säger Bengt Ernstsson, statistiker på branschorganisationen Elektronikbranschen.

Ironiskt nog så har det nog aldrig tagits så mycket foton. Dock är det bilder som publiceras på sociala medier (Facebook, Instagram etc) och hamnar aldrig i fotoalbum.

En fundering är hur många bilder som kommer att finnas åtkomliga om 20 år. Då kanske inte Facebook, Instagram mfl finns kvar som företag efter uppköp, konkurser, nedläggningar…..

Blir 2010-talet en blank period utan dokumentation ?

Se även tidigare inlägg: ”Inleder Lumia 1020 en ny era?”

Källa och citat: DN
http://www.dn.se/ekonomi/mobiltelefonen-ersatter-kameran/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s