Sämre ordförråd med iPad i undervisningen??

Kommer datorers och läsplattors intåg i skolan medföra att den nya generationens ordförråd minskar jämfört med vår generation?
Den menar en brittisk studie. Barn som växer upp med datorer och mobiltelefoner riskerar att få ett sämre ordförråd tror brittiska forskare. – De ord de (barnen) ser är visuella och inte verbala, så det är mycket troligt att det kommer sluta med att de lär sig färre ord.

Enligt de engelska forskarna är våra hjärnor programmerade att lära sig nya ord när vi hör dem användas i tal och studien visade att lyssnandet, repeterandet och konversationen är tre helt avgörande element när det kommer till att lära sig språk.

”– När du ska lära dig ett nytt ord så börjar du med att höra det uttalas av någon annan, sen tränar du på att själv uttala det tills det blir rätt, säger Marco Catani.”

”Men i takt med att människor i dag lägger allt mindre tid på att kommunicera med varandra verbalt får dagens barn vända sig till internet, mobiltelefoner och paddor för ny kunskap, enligt Catani.”

Detta är något väl värt att tänka på när man tar fram nya pedagogiska verktyg för datorer i skolan!

Källa: http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/mindre-ordforrad-vantar-ipad-generationen

2 tankar på “Sämre ordförråd med iPad i undervisningen??

  1. Jag tror att det viktigaste i den här datortillvaron är, att så många slutar använda böcker, alltså jag menar LÄSA. Med ett undantag, kanske, iBooks, som jag har i min iPad, där har jag lagt in böcker, så visst kan man ha nytta av iPad för att behärska och glädjas åt läsandet!!!!!!!!

  2. Det är riktigt. ”Jag Zlatan” sägs ha bidragit till den digitala bokens genombrott. I sommar har dito och Loka kört en kampanj där man med en kod från Loka-flaska kan ladda ner en bok gratis från dito. iBooks och liknande är mycket bra appar för detta.

    Dock måste den pedagogiska utvecklingen i skolorna hänga med. Just nu sker en utveckling där man delar ut datorer och läsplattor till elever i skolor på olika nivåer, från grundskola till gymnasium. Det som oroar mig är att de pedagogiska programmen inte utvecklas lika snabbt och datorerna därmed mest används för enkel surf och faktaletning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s