Hur påverkas vårt språk av evernet?

För länge, länge sedan läste man tjocka böcker och skrev sirliga brev med gåspenna. Språket var vackert och nyanserat.

Långt senare kom datorerna och ordbehandlingen gjorde sitt intåg. Det var inte längre nödvändigt att kunna stava rätt eller ha rätt meningsbyggnad. Det ordnade rättstavningen! Många förfasades över när man övergick från Word-dokument till att skriva dokument i Power Point. Man använde helt enkelt ett presentationsverktyg för att skriva rapporter och texter. Snuttifiering fick man på köpet. Punktistor ersatte meningar med rätt sammansättning.

Vi började e-posta och fick ett kortare och kortare språk.

Nästa steg var chat och SMS. Den begränsade mängden text gjorde att vi förkortade och utelämnade ord. Snabbt ska det gå. Tre-bokstaviga förkortningar blev allt vanligare och fungerade som koder.

Hur ser det ut nu? Läsplattorna och smarta telefoner tar över. De saknar riktigt tangentbord och ergonomin att skriva på skärmen gör att man inte kan skriva långa texter. Det blir korta, sammanfattande texter, ofta i punktform.

Framtiden då? Skolan börjad med läsplattor på förskolenivå. Lär man sig att skriva för hand eller krävs det en dator med tangentbord i skärmen för att kunna uttrycka sig? Hur kommer programvaror som Apples Siri att påverka skrivande. Prata och din dator skriver din text!!
Redan nu kan du lägga in en text i översättningsprogram och få den översatt till nästintill vilket annat språk som helst.

Man kan undra om vi får se några mastodontverkt som ”Krig och fred” i framtiden.
Teknikens intyg har för evigt förändrat vårt språk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s