Från dumburk till Smart TV

TV:n har länge varit hemmets centralpunkt där familjen samlats för att tillsammans se filmer, shower mm. Vissa av oss kanske minns när programmen var i svartvitt och när det endast en  kanal fanns att välja på? Sedan kom TV2, färg-tv, reklam TV …..

Nu har TV:n tagit nästa steg. Giganter som Sony, LG, Philips och Samsung utkämpar ett slag för att få kontroll över media i hemmen. Genom olika Smart TV-koncept försöker de få TV:s att bli den centrala punkten för musik, foto, video, film och kanske t o m något TV-program. Genom olika play- och filmkanaler kan man välja att titta på sitt favoritprogram när som helst på dygnet. TV-tablån är snart ett minne blott! Lägg till detta kopplingar till Skype, Facebook mfl.

Tyvärr går inte allt smärtfritt. SVT och TV4 bytte plattformar för sina play-kanaler i höstas. Därefter fungerar inte SVT Play eller TV4 play i t ex Samsungs. Smart TV.  Se t ex http://kontakt.svtplay.se/org/svt-play/d/problem-med-svt-play-pa-samsung-tv/

Kanske är det lite för tidigt att köpa en Smart TV för 10 – 15.000 kr? Tekniken är fortfarande i snabb utveckling. Risken finns att din nyinköpta TV snabbt bli omodern och bara går att använda som en vanligt dumburk.

Det finns i så fall helt andra alternativ – mediaspelare!!

Här står nästa slag. Giganter som Apple TV, dLink, Philips mfl lanserar mediaspelare som förvandlar din gamlaTV till en ”Smart TV”. Väljer du Apple, så är det som vanligt. Då är inlåst i Apple-världen och iTunes, vilket har både för- och nackdelar.

På senare tid har det dykt upp helt nya spännande alternativ, t ex TizzBird. Det är en Android-baserad mediaspelare som ger tillgång till Google Play appar, Google Crome webbläsare mm. Deras Stick N1 är som ett USB-minne som pluggas in i TV:ns HDMI-ingång. Vips att du fått en Smart TV med webbläsare och massor med appar att ladda ner!!

Smart TV-utvecklingen är än så länge i sin linda. Det är en del i trenden att allt ska kopplas  upp på nätet, alltid – evernet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s