Medborgarnas servicekrav ställer nya krav på offentlig sektor

Många organisationer inom offentlig sektor, tex kommuner, står inför gigantiska utmaningar när det gäller deras applikationer.

Enligt Computer Sweden den 8 oktober så gäller att ” snart blir den smarta telefonen den dominerande plattformen för att surfa på nätet.” Mobila plattformar kommer att dominera den digitala kommunikationen med myndigheter, kommuner och landsting.

Detta kommer givetvis att stödja medborgarnas allt större krav på service från offentliga myndigheter. Det duger inte längre med telefontider mellan 13-15, där det större delen av tiden tutar upptaget. Medborgare förväntar sig svar på sina frågor NU, inte senare.

Inom statliga myndigheter pågår många stora, spännande projekt, bla inom ramen för e-delegationen.

När det gäller andra , t ex kommuner går det långsammare. Många kommuner har kommit en bit på väg, medan andra har en bit kvar. Klyftan mellan stora och små kommuner blir här påtaglig. Kommunernas applikationer är ofta gamla och anskaffade för att användas via en PC internt och möjligen för att hämta uppgifter från någon myndighet. När applikationerna ska användas via externa smarta telefoner/surfplattor (exempelvis via e-tjänster), kunna kommunicera med molntjänster och kunna interagera med andra, interna applikationer, då räcker de inte till. Tekniken har helt enkelt sprungit i från dem. Många applikationer behöver därför bytas inom några år.

Om man gör kloka val kommer vi att se att kommuner samverkar så att alla inte köper olika eller egenutvecklade applikationer.Annars kommer kostnaden för byten att bli orimlig! Får vi möjligen se kvalificerade applikationer i molnet? Går det att klara säkerhetskraven?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s